П`ятниця, 29.03.2024, 10:35
Західно-український жіночий футбол (футзал)
 
    

                                                                                                                                                     ЖФК"ДЮСШ №3"Івано-Франківськ
Головна Мій профільРеєстрація ВихідВхід
Ви увійшли як Гість · Група "Гості"Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту
ми в контакті
В контакті border=
Міні-чат
Наше опитування
На якій стадії закінчить виступи наша команда в кубку України 2010-2011?
Всього відповідей: 24
останній матч
4 листопада 2012

ДЮСШ 3 "Івано-Франківськ
ДЮСШ Галич-7:3

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
лічильники
Рейтинг
TopSport каталог сайтів Rambler's Top100
Погода в Ів-Фр
Форма входу
 
Головна » 2009 » Вересень » 4 » Шістнадцятилітній дебютант
22:30
Шістнадцятилітній дебютант

Розташоване неподалік обласного центру село Братківці славиться двома речами – полуницею (тут її вирощують чи не у кожному дворі) і футболом. Свого часу місцевий «Колос» носив неофіційний титул найсильнішої сільської команди області. Тут виховали двох гравців для івано-франківського «Спартака» – Івана Краснецького та Романа Бочкура. А нещодавно перелік місцевих знаменитостей поповнив ще один футболіст, точніше, футболістка – 16-річна Оксана Яковишин, наймолодший гравець фіналу жіночого чемпіонату Європи-2009.

Оксана змалку закохалася у всіма улюблену гру. Ще б пак, її батько Василь був головною фігурою в оборонній ланці місцевої команди. Під час футбольних матчів дівча подавало м’ячі з-за воріт, а у будні разом з хлопчаками ганяла «смугастого» до пізнього вечора. Відтак у неповні десять років вона заявила, що хоче бути футболістом. «Та як, та ніколи», – заголосила мама з бабусею. І лише дідусь Петро, колишній воротар «Колоса», схвалив вибір онуки. До Івано-Франківської ДЮСШ №3, яка вже давненько культивує дівочий футбол, Оксану привела… мама.
«Я тоді займався з групою 1987 р.н., – пригадує перший тренер спортсменки Іван Олійник. – Проте відчутна різниця у віці не злякала Оксану. За характером вона боєць, справжній лідер. На кожному тренуванні викладалася навіть не на сто, на 120 відсотків. Кожен епізод вона намагалася довести до кінця. Навіть хлопці побоювалися вступати у жорсткі єдиноборства з Оксаною (за манерою гри вона нагадувала свого батька). Вже через рік ми повезли Яковишин на перший турнір. Для цього знадобився спеціальний дозвіл лікаря, адже вона була на п’ять років молодшою (!) за інших».
Оксана майже одразу заявила про себе, як про вправну нападницю. Чи не з кожного турніру вона поверталася з призом як не кращого бомбардира, то кращого гравця. Цим неабияк тішила свого батька, який гарував на чужині, у Чехії, де, до речі, у неповні 40 років ще виходив на поле за місцевий аматорський клуб… А от у старшого з дітей Яковишиних – сина Василя з футболом якось не склалося. Погравши трохи за юнацький склад «Колоса», він подався у бізнес.
2008-го у дівчини розпочалася нова віха у кар’єрі – в складі калуського «Нафтохіміка» Яковишин дебютувала в чемпіонаті України. Восени її викликали до складу юнацької збірної України. У двох відбіркових турах чемпіонату Європи для 17-річних Оксана відзначилася 10 разів! До фіналу змагань українки не потрапили, та це не завадило нашій землячці посісти третє місце у суперечці бомбардирів після німкені Малиновськи і француженки Анаїс (по 12 голів).
Після розпаду «Нафтохіміка» Яковишин на початку 2009-го потрапила до чернігівської «Легенди», беззаперечного лідера поточного чемпіонату країни, – вісім перемог у восьми поєдинках із загальним рахунком 36:1! На рахунку Оксани вісім голів. У суперечці бомбардирів вона поступається лише своїй одноклубниці Корнієвець та Михайленко з харківського «Житлобуда-1» (по 9 голів).
«Я ще не виступала навіть за «молодіжку» і мала вперше приєднатися до неї на серпневому тренувальному зборі, – розповідає Яковишин. – Коли ж надійшла звістка про виклик до національної збірної, мені було водночас і радісно, і лячно. Проте хвилювання швидко минуло, адже тут до мене усі ставляться добре. Зараз я вже відчуваю себе повноцінною часткою цієї команди».
Поява Яковишин у фіналі Євро була до певної міри випадковою. Спочатку тренери віддавали перевагу її одноклубниці Ванюшкіній, і лише після травми останньої до заявки «жовто-синіх» потрапила Оксана. У першому ж матчі турніру наставник українок Анатолій Куцев кинув дівчину у бій, сподіваючись переламати хід невдалого поєдинку проти голландок. Не вийшло, однак гра юної футболістки нікого не залишила байдужим. На матчі з данійками і господарками змагань вона вже була в «основі»…
Як відзначив офіційний сайт УЄФА, Оксана Яковишин є наймолодшою учасницею фінального турніру Євро-2009. 23 серпня, коли вона вийшла на заміну у матчі проти Голландії, дівчині виповнилося лише 16 років, 5 місяців і 3 дні. Керманич «синьо-жовтих» визнав, що Оксана – знахідка для збірної, яка згодом обіцяє вирости у справжнього майстра. Звісно, для цього потрібно багато працювати, загартовуватись у складних і відповідальних матчах.

Оксана Яковишин (© ФФУ/Павло Кубанов)

"Західний кур"єр"
Переглядів: 1153 | Додав: footsaler | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright Franuk-woman-footsale © 2024
інші мови
Пошук
Календар
«  Вересень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Афіша
<
Архів записів
наша кнопа
Друзі сайту
ФК Футбол Івано-Франківщини border= Ураган Ів-Фр border= Західний кур ФК Жайвір Шпола ЖФК АМФУ futsal.sport.ua Олімп ЖФК"Атекс" сайт фанів футбольного клубу Гуцульщина Косів Женский футбольный клуб Жилстрой-1
Конструктор сайтів - uCoz